Momenteel ondervinden we problemen met het inladen van de meest recente woningen op onze website. We hopen dit zo spoedig mogelijk verholpen te hebben.
Voor ons volledige aanbod verwijzen we je graag naar Funda.

Een hypotheek afsluiten: alles wat u moet weten

Heeft u geboden op een huis en is de verkoper akkoord gegaan met uw bod? Dan moet u een hypotheek gaan afsluiten! Als u niet precies weet hoe dit in zijn werk gaat, kan dit lastig zijn. U kunt er dan voor kiezen om een hypotheekadviseur om de arm te nemen, die u helpt bij het afsluiten van een hypotheek, maar dat is niet verplicht. Alles wat u moet weten over het afsluiten van een hypotheek, vindt u hier!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Om te weten of u het huis kunt betalen, moet u weten hoeveel hypotheek u maximaal kunt krijgen. Het is slim om al een indicatie te hebben voordat u huizen gaat bezichtigen. Zo voorkomt u dat u verliefd wordt op een woning die u eigenlijk niet kunt betalen. U kunt zelf berekenen hoeveel hypotheek u kunt krijgen, maar u kunt dat ook uit laten rekenen door een hypotheekadviseur. Later daarover meer. Hoe moet u de hypotheek berekenen? De maximale hypotheek wordt berekend aan de hand van een aantal factoren, zoals:

  • Uw inkomsten en uitgaven. Met inkomsten wordt natuurlijk uw salaris bedoeld. Gaat u alleen of samen een huis kopen? Dat scheelt natuurlijk nogal in de inkomsten. U heeft een vast contract of een intentieverklaring nodig van uw werkgever om een hypotheek te krijgen. Geeft uw werkgever geen intentieverklaring, dan kijkt de bank naar de gemiddelde inkomsten over de afgelopen drie jaar. Het laatste jaar geldt daarbij als maximum. Ook als u zzp’er bent wordt gekeken naar uw inkomen van de afgelopen drie jaar. Er wordt daarnaast ook gekeken naar de winst uit de onderneming vóór belastingen. Het berekenen van een hypotheek als u zzp’er bent, gaat dus iets anders dan als u in loondienst bent.
  • De waarde van de woning. Hierbij wordt gedacht aan de koopprijs van de woning, de koop-/aanneemsom die eventueel vermeerderd kan worden met bouwkosten en aansluitende nutsvoorzieningen, de getaxeerde waarde (eventueel na verbouwing) en een modelmatige waardebepaling. Sinds 2013 is het zo dat de maximale hypotheek per jaar met 1% verlaagd wordt. Voor de aankoop van een woning in 2018 kunt u maximaal 100% van de marktwaarde van de woning lenen. In de toekomst zult u dus steeds meer bijkomende kosten (denk aan kosten koper) zelf moeten betalen.
  • De hoogte van de hypotheekrente, die op zijn beurt weer op verschillende manieren berekend kan worden.
  • Uw spaargeld

Hoe moet ik een hypotheek kiezen en aanvragen?

Als u uw maximale hypotheek weet, dan is het tijd om een hypotheek te gaan kiezen en aanvragen. U kunt zelf contact opnemen met een hypotheekverstrekker. Het is echter wel slim om uw eisen op een rijtje te hebben. Denk daarbij aan de offerte duur en de hoogte van de rente. Zet alle mogelijke hypotheekverstrekkers op een rijtje en kies degene die aan (bijna) al uw eisen voldoet. U kunt daar dan een hypotheek aanvragen. Dit kunt u ook uw hypotheekadviseur laten doen. Deze weet precies waar op gelet moet worden en kan er altijd voor zorgen dat u de meest ideale hypotheek krijgt.

Heb ik een hypotheekadviseur nodig en is deze verplicht?

Of u de hulp van een hypotheekadviseur nodig hebt, is geheel aan u. Een hypotheekadviseur is niet verplicht, maar kan u wel helpen met het regelen van de hypotheek. Als u het zelf bijvoorbeeld erg druk hebt of u heeft zelf helemaal geen idee hoe dat allemaal in zijn werk gaat, kan het erg prettig zijn om dit aan de hypotheekadviseur over te laten. Deze weet precies wat voor u het beste is en zo eindigt u altijd met de meest ideale hypotheek voor uw situatie en woning. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om de hypotheek zelf te regelen. Succes!